×

Change Language

FI
×
×

Mikä on kukkilintu

Kukkilintu

Kukkilintu symboloi rakkautta, valoa ja onnea. Karjalaiset niin kuin monet muutkin kansat uskoivat, että sielu poistuu ruumista linnun muodossa. Kaksi lintua vastakkain on vanha itämainen symboli. Itämaisittain siinä esiintyy riikinkukot, mutta Karjalassa symboli sai piirteitä paikallisesta luonnosta.
Karjalaiset eivät nähneet käsitöissään riikinkukkoa vaan Kukkiksen, Kukkien kukki, Kukkilintusen. Se oli sielun lintunen, joka tuo viestiä tuonpuoleisesta.
 

Kukkilintu ja käspaikat

Kukkilintu ja elämänpuu ovat keskeisiä aiheita karjalaisissa käspaikoissa. Naiset kirjoivat niitä punaisella langoilla pellavakankaisiin. Käspaikat kuuluivat karjalaisten elämään niin arjessa kuin juhlissakin.

Niitä käytettiin arjessa pyyhkeinä käsiä pestäessä. Käspaikat saattoivat roikkua vesivadin vieressä ja niitä kätyettiin kun kädet pestiin sisään tultaessa. Tai sitten pitkät käspaikat olivat ruokailijoiden sylissä kun syötiin karjalaisittain yhdessä pitkän pöydän ääressä.

Hienoimmat käspaikat koristivat ikoneja ja niillä oli myös tärkeä tehtävä kasteessa, häissä ja hautajaisissa. Käspaikkoja annettiin myös lahjoiksi.

Ota yhteyttä

Haluatko olla osa tarinaamme.