×

Change Language

FI
×
×

Pellavan hoito

Pellava

Pellava on vanhin tunnettu kuitukasvi. Suomessakin sitä on viljelty yleisesti. Pellavan viljelyssä tarvitaan vähemmän vettä ja lannoitetta kuin puuvillassa. Se on myös kestävämpi materiaali.

Pellava kankaana

Pellavakankaalla on monia hyviä ominaisuuksia. Hyvän lämmönjohtokykynsä ansiosta se on hengittävä materiaali, joka tuntuu viileältä kuumassa ja lämpimältä kylmässä. Se on myös antibakteerinen ja eikä sähköisty helposti.

Pellavan hoito

Pellavakankaan sileään ja kiiiltävään  pintaan ei lika helposti tartu. Pesu 40 asteessa on riittävä. Värillisetkin kankaat kestävät 60 asteisen pesun, mutta usein tapahtuva kuuma pesu vain kuluttaa kangasta. Käytä mietoa, valkaisematonta pesuainetta värilliselle pellavalle. Pese väljässä vedessä saman sävyisten vaatteiden kanssa. Tahrat lähtevät parhaiten sappisaippualla.
Vain lyhyt linkous on suositeltava. Huuhteluaine ei ole hyväksi pellavalle, sillä se veltostaa pellavakuitua. Kankaan käsittelystä riippuen vaattesi voi kutistua 2-6 % pituussuunnnassa ensimmäisessä pesussa.

Pellavavaate kannattaa kuivattaa henkarissa ja silittää kosteana nurjalta puolta. Ryppyisyys kuuluu pellavan luonteeseen. Kuidun rakenteesta johtuen vaatetta ei kannata säilyttää pitkään viikattuna. Pellavavaate pehmenee ja paranee käytössä. Hyvin hoidettuna se kestää pitkään.

Kuvissa  Marppa Vornanen, vidoo ja kehrää kuosalilla (”kuolsapeätä vadvoo”)  Korpiselän Pesinniemessä 1929. Korpiselkä jäi rajan taakse 1945. 
Kuvaaja Vahter Tyyni
Museovirasto - Musketti

Ota yhteyttä

Soita tai meilaa. Vastaan mielelläni kysymyksiin
eija@koitadesign.fi, puhelin 050 560 2844