Tarinamme
Tarina
Koitadesign on saanut inspiraationsa Pohjois-Karjalan Ilomantsista, sen kulttuurista ja luonnosta. Nimen Koitadesign on saanut Koitajoesta, joka on Ilomantsin vesisuoni. Se on erämaajoki, joka tekee mutkan Venäjällä, kiemurtelee läpi Ilomantsin ja päätyy Koitereen järveen. Koitajoen äärelle esivanhempani asettuivat vuosisatoja sitten saaden elantonsa sen tulvaniityistä ja kala-apajista. Joen varrella on asuttu vuosituhansia ja se on ollut kauppareitti idän ja lännen välillä.
Ilomantsin naisia pellavaa loukuttamassa 1930-luvulla.
Kuva: Museovirasto - Musketti
Tekijä
Olen Eija Irene Hiltunen, Ilomantsiin paluumuuttanut entinen kaupunkilainen. Toimin valokuvaajana ja Kuuksenkaaren majatalon pitäjänä Ilomantsissa. Kukkilintu – onnentuoja mallisto syntyi kun halusin itse vaatteita, jotka olisivat ekologisia, kestäviä ja tehty lähialueella. Kauppojen tarjonnasta ei tuntunut löytyvän vaatteita, jotka olisin kokenut omakseni. Maalle muuttaessani olen löytänyt perinteiset käsityömallit ja käsillä tekemisen ilon. Ajatus päivittää perinnevaatteita nykyajan tarpeisiin kiehtoi. Voisiko tehdä uusia kansanvaatteita? Kauniita, kestäviä, ajattomia ja ekologisia? Materiaaleina perinteiset pellava ja villa. Päätin kokeilla. Palautteen annatte te.
Kukkilintu, pellava ja villa
Kukkilintu esiintyy yleisesti karjalaisissa käsitöissä, erityisesti kirjottuina niin sanotuissa käspaikoissa. Käspaikkoja käytettiin arjessa käsien pyyhkimiseen. Hienoimmat koristivat ikoneja.
Pellavaan materiaalina päädyin sen perinnearvon ja ekologisuuden takia. Pellavaa on viljelty lähes jokaisessa maalaistalossa Suomessa. Itse kasvattamastaan pellavasta naiset tekivät perheelleen vaatteita, jotka saattoivat kestää sukupolvelta toiselle. Sittemmin olen löytänyt myös villan ja siihen perehdyn parhaillaan. Villa on pitänyt meidät suomalaiset lämpimänä iät ja ajat. Käyttämällä kotimaista villaa tuemme maaseutuyrittäjyyttä. Lampaat pitävät myös perinnemaisemat kunnossa.
Ilomantsi on vanhaa karjalaisaluetta. Vielä 1600 -luvulla se oli ihan ortodoksinen. Ruotsin valloitettua Pohjois-Karjalan, osa karjalaisesta väestöstä pakeni itään. Lännestä saapuneet savolaisiet alkoivat asettua alueelle, ja tästä kahden kulttuurin yhteiselosta muodostuu tänään Ilomantsi. Ilomantsi on Suomen karjalaisin kunta. Parhaiten siihen voi tutustua Ilomantsin Parppeinvaaran runokylässä ja karjalaisen ruoan ravintola Parppeinpirtissä. Tuotekuvamme on otettu Parppeinvaaralla ja kuvissa esiintyvät mallit ovat ilomantsilaisia.
Kuuksenkaari
Majoitusta & pellavapuoti
Eija Irene Hiltunen
eija@koitadesign.fi
+358 50 560 2844
Kuuksenvaarantie 20 C
82900 ILOMANTSI